Efes Antik Kenti’nde zaman da yolculuk yapmaya hazır mısınız? Klasik Yunan döneminde İyonya’nın şehrinden olan Efes Antik Kenti, Klasik İzmir ilinin Selçuk ilçesi içerisindedir. Arkeolojik çalışmalarda bulunan kalıntılar Neolitik döneme kadar uzansa da kentin kuruluşunun Helenistik dönemde gerçekleştiği düşünülmektedir. Altın çağını Roma döneminde yaşayan bu Antik Yunan kenti asırlar boyunca dini, politik, ticari önemini korumuştur. Ve pek çok kültürel gelişmeye ev sahipliği yapmıştır. Öyle ki bu önemli antik kenti araştırmaya başladığımızda pek çok önemli tarihi figürün ismiyle karşılaşıyoruz.

Büyük İskender, Hadrian, Agustus gibi imparatorlar; St. John, Hz. Meryem gibi dini kişilikler; Heraklitos, Soranos gibi bilgeler bu isimlerden sadece bazıları. Şehrin kuruluşuna dair pek çok efsane var olsa da Hadrianus Tapınağı’nın girişinde yazılı olan ‘Atina kralı Kodros’un cesur oğlu Androklos, Ege’nin karşı yakasını keşfetmek ister. Önce, Delfi kentindeki Apollon Tapınağı’nın kahinlerine danışır. Kahinler ona, balık ve domuzun işaret ettiği yerde bir kent kuracağını söyler.
Androklos bu sözlerin anlamını düşünürken Ege’nin lacivert sularına yelken açar. Kaystros (Küçük Menderes) Nehri’nin ağzındaki körfeze geldiklerinde karaya çıkmaya karar verirler. Ateş yakarak tuttukları balıkları pişirirlerken çalıların arasından çıkan bir yaban domuzu, balığı kaparak kaçar. İşte kehanet gerçekleşmiştir. Burada bir kent kurmaya karar verirler’ sözleri kuşkuya yer bırakmayacak kadar açıktır.

Efes Antik Kenti’nde zaman da yolculuk ve Açık Hava Müzelerinden Biri Olarak Efes Antik Kenti
Ziyaretçileri en çok etkileyen eserlerin başında Helenistik dönemde yapılan 24.000 kişi kapasiteli, dönemin en gelişen yapılarından biri olan Antik Tiyatro gelse de bu önemli yerde başka pek çok görkemli yapı bulunmaktadır. M.s 2.yüzyılda oğlu tarafından Celsius adına yaptırılan bir kahramanlık anıtı olan Celsus Kütüphanesi, dönemin pek çok düşünürünü yetiştirmiş olmanın dışında varlığını büyük oranda korumuş sütunlu yapısıyla bugün Efes’in simgelerinden biridir. Kentin zenginlerinin yaşadığı yerden ısıtmalı ve teraslı Yamaç Evleri, fresklerle kaplı duvarları ve mozaiklerle kaplı zeminiyle görsel ve mimari özellikler hakkında bilgiler sunmaktadır.
Efes Antik Kenti’nin dini boyutunu ise Hz. Meryem’in son yıllarını geçirdiği düşünülen Meryem Ana Evi, Hristiyanlığın en önemli hac noktalarından biri olan St Jean Bazilikası ve İsa Bey Camii oluşturuyor. Örenyerinin dışında kalsa da Artemis Tapınağı’ndan günümüze ulaşanları görmeden dönmek bu kente haksızlık olacaktır. Kralların karşılandığı, görkemli sütunlarla kaplı Liman Caddesi ile başlayan yolculuk ziyaretçilerin tercihlerine göre değişkenlik göstermektedir. Ancak farklı uygarlıklardan miras kalan Serapis Tapınağı, Agora, Yedi Uyurlar Mağarası, Aşk evi, Prytaneion, Odeon,Yuhanna Kalesi, Hadrian Tapınağı’nı görmek sizlere tarihin pek çok dönemine tanıklık ettiğinizi hissettirecek.

Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
İzmir’de bulunan Adnan Menderes Havalimanı’ndan yaklaşık 62 km uzaklıktaki Efes Antik Kenti’ne 40-45 dakikada ulaşılmaktadır. Ancak geçmişten günümüze önemini koruyan bu tarihi kente ulaşım için toplu taşıma aracı seçeneği bulunmaktadır. Dilerseniz İzmir, Denizli ya da Aydın şehirlerinden trene binebilirsiniz. Ya da Selçuk ilçesinden minibüs ile kolayca Efes’e gidebilirsiniz.

Efes Antik Kenti’nde zaman da yolculuk ve Ziyaretle İlgili Küçük Notlar
‘Ne zaman gidilmelidir?’ sorusunun hak etiği cevap ‘mümkün olan en kısa sürede’ olmaktadır. İzmir’in sıcak havası göz önüne alındığında ilk ve sonbahar aylarının daha uygun seçenekler olduğu düşünülmektedir. Yılda yaklaşık 1,5 milyon yerli-yabancı turisti ağırlayan bu görkemli şehri gezmeye sabah saatlerinde başlamalısınız. Ve mutlaka 1 gününüzü ayırmanız tavsiye edilmektedir. Eğer vaktiniz kalırsa yaklaşık 8km mesafede bulunan Şirince’ye gidebilirsiniz. Veya eski Rum evleri ile sizi karşılayan bu köyde enfes şarapların tadına bakabilirsiniz.