Nemrut Dağı, Türkiye’nin Adıyaman ilinde yer alan 2.150 m yüksekliğinde bir dağdır. Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında bulunmaktadır.
Tarihi çok eski zamanlara dayanan Nemrut Dağı, Kommagene Krallığı’na ev sahipliği yapmıştır. Ve günümüzde Kommagene’ye ait birçok arkeolojik kalıntıları içermektedir. Türkiye’nin Adıyaman ilinde bulunan Nemrut Dağı 2150 metre olmaktadır. Bu nedenle 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine girmiştir. Günümüzde ‘’Tanrıların Tahtı’’ lakabını alan Nemrut Dağı’nda Kommagene Krallığı’na ait görkemli anıtlar bulunmaktadır.

Gizemi çözülemeyen Nemrut Dağı’nın tarihi
Peki kimlerdir bu Kommagene Krallığı? Eski çağlarda Nemrut Dağı’nın yamaçlarında yaşamış, bu krallığa hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos tanrılara olan minettarlığını göstermek için günümüzde bulunan görkemli kalıntıları burada bırakmıştır. Ancak dağda henüz keşfedilmemiş tüneller ve I. Antiochos’un kayıp mezarının bulunduğu söylenmektedir. Nemrut Dağı 1881 yılında Diyarbakır ve çevresinde yapılan yol çalışmalarında Mühendis Charkles Sester tarafından keşfedilmiştir.

Yüzyıllardır ayakta duran Nemrut Dağı heykelleri
Ülkemizin muhteşem antik kalıntılarından olan heykeller Kommagene Krallığı tarafından günümüze bizlere miras kalmıştır I. Antiochos’un kendisine yaptırmış olduğu mezarın üstünü kapatmak için inşa edilen tümülüs,50 metre yüksekliğinde olup, gün doğumu ve gün batımının muhteşem manzarasını izleyebileceğiniz bir yerdir. Bu mezar doğudan, batıdan ve kuzeyden olacak şekilde üç terasla çevrilmiştir.
Doğu terasında bulunan yazıtlarda Antiochos, Fortuna Thyce, Zeus, Apollon ve Heragles tanrılar tahtında oturmaktadırlar. Batı terasında ise Persli ataların heykelleri ve tam karşısında Makedonyalı atalara ait heykeller bulunmaktadır. Kuzey terası ise doğu ve batı terasını birbirine bağlayan bir tören yolu niteliğini taşımaktadır. Ayrıca Nemrut Dağı’na hitaben uzaylıların gizli üssü olduğu iddiaları da bulunmaktadır.

Nemrut Dağı nerede?
Türkiye’nin cennet köşelerinden olan Nemrut Dağı ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunmaktadır. Ulaşımı biraz zor olsa da Adıyaman şehir merkezine 87 kilometre mesafede yer almaktadır. Ve Kayadibi köyünün yakınlarında bulunmaktadır. Adıyaman Havalimanı’na 68 kilometre olan Nemrut Dağı’na karayolu üzerinden Kahta ilçesi aracılığıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Nemrut Dağı çevresinde gezilecek önemli yerler nerelerdir?
Nemrut dağına çıkmak ve bu dağda yer alan muhteşem heykelleri eşsiz manzara eşliğinde görmek ve tarihi efsanelerini öğrenmek cennet ülkemizde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden birisidir. Tarihi tümülüs ve heykelleriyle ziyaretçilerine eşsiz efsaneler sunmaktadır. Ancak yolunuz Nemrut Dağı’na düşerse çevresinde de gezilecek birçok önemli yerler bulunmaktadır.
Adıyaman’a 60 kilometre mesafede bulunan ve Nemrut Dağı’na yürüme mesafesiyle 10 dakika süren Arsameia Ören Yeri, Kommagene Krallığı’na ait yazlık başkentidir. Anadolu’nun bilinmekte olan en büyük Grekçe yazıtı burada bulunmaktadır. Ve bu yazıtın olduğu yerden başlayan, 158 metre derinliği olan tüneli görmeden dönmek olmaz.

Ardından Karakuş Tümülüsü olarak bilinen Nemrut Dağı’na 750 metre uzaklıkta bulunmaktadır. Ve yürüyerek sadece 8 dakika süren bu tarihi yerde Kommagene Krallığı kadınlarına ait bir tarihi mezardır. Tümülüsün üzerinde bulunan yaklaşık 20 ila 25 metre boyunda kartal heykelleri bulunmaktadır. Bu heykellerden dolayı yöre halkı burayı ‘’Karakuş’’ olarak adlandırmaktadır. Son olarak Karakuş Tümülüsü’nü 10 kilometre geçtikten sonra bulunan Cendere Köprüsü Sincik-Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır.
Cendere Köprüsü tarihte Roma İmparatoru Septimius Severus tarafından inşa ettirilmiştir. Antik Roma görkemiyle yapılan bu köprü 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğundadır. Köprünün üzerinde yer alan yazıtlardan birisi köprünün yapına emir veren İmparator Septimius Severus, bir diğer yazıt ise eşi Julia Domna’dır.

Tarihi Nemrut Dağı’nda ne yenir ve neler alınır?
Nemrut Dağı’nın tarihi yerlerini gezip, gün batımında eşsiz manzaranın tadını çıkardıktan sonra biraz soluklanmak için Kahta’da bulunan göl kıyısındaki restaurantlarda taze balıklardan yiyebilirsiniz. Ardından Nemrut yolu üzerinde bulunan kafeteryalardan, yörede dokunan halı ve kilimlerden, el yapımı tanrı heykelleri ve tarihi kitaplardan satın alabilirsiniz.