Çikolata Tepeleri görebileceğiniz tüm güzellikleri size aynı anda sunmaktadır. Kağıt üzerinde Çikolata Tepesi pek de kulağa hoş gelmeyebilir, ancak onları şahsen gördüğünüzde, neden onların ülkenin en önemli yerlerinden biri olduğunu çabucak anlayacaksınız. Gerçek olamayacak kadar mükemmel olan bu yer, 50 kilometrekareyi aşan, 1.500’den fazla simetrik tepeyle, görünüşte bitmeyen bir tepe vadisinin muhteşem görüntüsünü sizlere sunuyor.
Bohol’un önde gelen turistik cazibe merkezlerinden biri ve kesinlikle en korkulanı olan Çikolata Tepeleri, ufka kadar uzanan görkemli çimenli tepeler dizisidir. Gizemlerine, formasyonlarını çevreleyen efsaneler de eklenir. Adını kurak mevsimde dönüştüğü çikolata renginden alıyor. Islak mevsim boyunca onları ziyaret ederseniz, manzarayı saran yeşilliğe hayran kalacaksınız.
Jeologlar, tepelerin bir kil tabakasının tepesinde, deniz kireçtaşından oluştuğuna inanıyorlar. Çikolata Tepeleri’nin boyu 30 ila 50 metre arasında değişmekte olup en büyüğü 120 metredir. Genellikle yıl boyunca çimenlerle kaplanırlar, ancak kurak mevsimde kahverengiye dönüşürler. Tepelerin muhteşem manzarasını, gözlem noktalarına 214 adım tırmanarak izleyebilirsiniz.

Hakkında
Çikolata Tepeleri, genel olarak konik ve neredeyse simetrik bir şekle sahip höyükler şeklinde, Haycock tepelerinin yuvarlanan bir alanını oluşturur. Sayısı 1.268 ila 1.776 arasında değişen, bireysel höyük olduğu tahmin edilen bu koni biçimli veya kubbe biçimli tepeler, aslında çim kaplı kireçtaşından oluşmuştur. Bohol’un “ana çekim merkezi” olan bu eşsiz höyük şeklindeki tepeler, Bohol’daki Carmen, Batuan ve Sagbayan kentlerine dağılmıştır. Kuru mevsim boyunca, çim kaplı tepeler kurur ve çikolata rengini alır. Bu durum, bölgeyi de sonsuz “Çikolata Tepeleri” sıralarına dönüştürür.

Çikolata Tepeleri Hakkında Ki Efsaneler
Çikolata Tepeleri’nin oluşumuna dair iki efsane var. Birincisi, birbirine kaya ve kum fırlatan iki devasa devin hikayesini anlatıyor. Mücadele günlerce sürdü ve iki devi tüketti. Yorgunluklarında, kavgalarını unuttular ve arkadaş oldular. Ama ayrıldıklarında savaşları sırasında ortaya çıkan karışıklığı temizlemeyi unuttular ve Çikolata Tepeleri oluştu.
Daha romantik bir efsane ise Arogo adında çok güçlü ve genç olan bir devi anlatıyor. Arogo, basit bir ölümlü olan Aloya’ya aşık. Aloya’nın ölümü Arogo’ya çok fazla acı verdi, onu sefalete sürükledi ve üzüntü içinde ağlamayı kesemedi. Gözyaşları kuruduğunda, Çikolata Tepeleri kuruldu.

Tepeler Nasıl Oluştu?
Yukarıda sözü edilen iki efsaneyi bir kenara bırakarak, bu garip oluşumun arkasındaki yaygın kabul gören jeolojik teori, tepelerin deniz kireçtaşının ayrışmasının sonucudur. Binlerce yıl önce kireçtaşının dağılması, yağış ve yarı erozyon gibi çeşitli faktörlerden etkilenmiştir. Carmen kasabasındaki gözlem güvertesinde görüntülenen bir plakaya göre, bu jeolojik oluşumlar deniz seviyesinin üzerinde yükselen ve tektonik süreçler nedeniyle kırılan kireçtaşlarının aşınmasının sonucudur. Başka bir açıklama, tepelerin, suların altındaki jeolojik kaymadan sonra patlak veren mercan resifleri olduğunu iddia ediyor.

Çikolata Tepeleri ‘ne Nasıl Gidilir?
Çikolata Tepeleri’ne kendi başınıza veya bir günlük tura katılarak gidebilirsiniz. Tagbilaran’dan Dao’daki otobüs terminaline gidip, Carmen’e giden bir otobüse binin. Otobüs şoföründen, Carmen’e ulaşmadan önce 4 km uzaklıktaki Çikolata Tepeleri’nde sizi bırakmasını isteyin. Oradan kompleksin dolambaçlı yolu boyunca 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesiyle ulaşabilirsiniz. Kaybolursanız, daima misafirperver ve arkadaş canlısı yerlilerden yardım isteyebilirsiniz.

Nerede Kalınır?
Çikolata Tepeleri’ne Bohol’daki neredeyse her yerden erişilebilir. Anda Plajı’ndaki veya Panglao Adası’ndaki sahilde kalsanız bile, genellikle Tarsier Barınağı, Manmade Ormanı, Loboc Nehri ve daha fazlası dahil olmak üzere günlük bir turda sizi götürecek tur acenteleri bol miktarda bulunmaktadır.
Günü Çikolata Tepeleri bölgesinde geçirmek istiyorsanız, Loboc’da uyuyabilirsiniz. Ve tur atabilirsiniz ya da yarım saatlik bir yolculuk için motosiklet kiralayabilirsiniz. Aksiyona gerçekten yakın olmak istiyorsanız, Carmen’de bir oda tutabilirsiniz. Kasabadan en yakın görüş alanı sadece birkaç dakikalık sürüş mesafesindedir. Ayrıca, şu anda asmalar ve bitkiler tarafından büyülenmemek imkansızdır. 2013 depreminin yıktığı kilise de dahil olmak üzere kentin etrafında görülmesi gereken ilginç yer vardır.

Çikolata Tepeleri’ni Görmek için En İyi Zaman ve Yer
Filipinler’in kuru mevsiminde, çimenlerin renginin çikolata rengine dönüştüğü anları kasım ayının sonunda görebilirsiniz. Ve mayıs ayına kadar sürer. Bununla birlikte, Filipinler’de seyahat ederken hava durumu güncellemelerini kontrol etmek en iyisidir. Çünkü hava genellikle tahmin edilemiyor. Tepelerin en iyi manzarasını alabileceğiniz yere gelince, dikkat edilmesi gereken iki alan var. Carmen’deki Çikolata Tepeleri Kompleksi’nin görüntüleme güvertesi ve Sagbayan Zirvesi.