Mersin şehrinde ne yenirin cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Birbirinden güzel yemeklere sahip Mersin’in, en güzel yemeklerini sizler için listeledik.
Mersin’e özgü var olan tüm yemek ve tatlılarda farklı kültürlerin dokunuşları vardır. Bunun sebebi ise geçmişte ve günümüzde yaşamış farklı etnik kökene sahip insanların kente genel kültür katmakla birlikte yemek kültürü de katmış. Mersin halkı ise bu kültüre sahip çıkıp bugün o yemeklerin üstüne her gün çeşitlendirip zenginleştirmişlerdir. Mersin’in meşhur yemekler listesi bu konuda oldukça kalabalıktır. Özellikle bölgede Arap kökenli insanların bulunması oldukça fayda sağlamıştır. Lezzet açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesine benzese de Akdeniz İncisi Mersin çok özel ve özgün bir kültürle harmanlanmıştır.
Mersin Tantuni
Mersin’in en ünlü ve en lezzetli yemeği olan Tantuni ülke çapında Mersin’in sembolü haline gelmiştir. Hemen hemen her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz bu yemek lezzet açısından Mersin’de yedikten sonra oldukça farklı gelecektir. Özel sacta pişirilen et tercihen lavaş veya ekmek arası servis edilir.
Mersin Cezerye
Adana ile Mersin’in yıllardır süregelen “hangimizin Cezeryesi daha iyi” tartışma konusu olan o meşhur Cezerye. Hem tatlı hem baharatlı olan Cezeryenin ana malzemesi havuçtur. Karanfil, zencefil, zerdeçal ve tarçın baharatlarının tadına tat kattığı Cezeryeyi mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Kerebiç
Ülke olarak Ramazanda sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve Güllaç diye adlandırdığımız tatlı Mersin’de tam tersine dönmüştür. Mersin’in yöresel tatlısı olan Kerebiç, irmikli kurabiyelerin içine antep fıstığı veya ceviz doldurularak yanında dondurma ile tüketilir. Bir porsiyonla elinizden bırakamayacağınız damaklarınızda şölen etkisi yaratacak olan Kerebiçi denemeden Mersinden dönmeyin.
Batırık
Herkesin bildiği mercimek köftesinin biraz farklı versiyonu olan Batırık bulgurdan yapılmaktadır. Kuru ve sulu olarak iki şekilde tüketilebilmektedir.
Humus
En çok bilinen, sevilen lezzetlerden biri olan Humus genelde meze olarak tüketiyoruz fakat Mersin’de tam tersine sıcak yemek olarak servis edilmektedir. Özellikle pastırmalı ve baharatlı olarak yapılan sıcak Humus Mersin halkı tarafından oldukça sık tüketilmektedir.
Mersin Tarsus Kebabı
Son zamanlarda özellikle popülaritesi yükselen bir yemek olan Tarsus Kebabı, Adana kebabına oldukça benzemektedir. Bu iki kebabın birbirinden tek bir farkı var o da soğan. Tercihen dürüm veya porsiyon olarak servis edilen Tarsus kebabı et ve soğan severler için tam bir lezzet bombası. Bir kere tattıktan sonra doymak istemeyeceğiniz kadar güzel bir yemektir.
Sıkma
Sıkma, genelde kahvaltı öğününde tüketilen yöresel bir yiyecektir. İncecik bir hamur açılarak yağda hafif hafif kızarırken içine peynir veya patates eklenmektedir. Üstü kapatılarak döndüre döndüre pişirilmektedir. Dürüm haline geldikten sonra afiyetle yenir. Birçok yerde gözleme diye adlandırılsa da Mersin halkının yöresel yemeği Sıkmadır. Kahvaltı saatlerinde çay eşliğinde lezzetine lezzet katarken günün herhangi bir saatinde de yediğinizde aynı keyfi alabileceğiniz bir yiyecektir.
Dövme Pilavı
Dövme dediğimiz şey aslında bir bulgur çeşidi olan ve yemeğin adı da buradan gelen Dövme Pilavı, Mersinliler tarafından tavuk veya etle pişirilmektedir. Genelde düğünlerde ve mevlitlerde özellikle Dövme Pilavı yapılmaktadır.
Mamül
Mersin mutfağına ait olan ve halk tarafından çok sevilen tatlı Mamül tatlısıdır. Belki de hurma ile yapılan en güzel tatlılardan birisidir. Yapımı biraz zor olan bu tatlıdan bir adet yediğinizde yetmeyecek, özellikle çayın veya kahvenin yanında sürekli isteyecek kadar damaklarınızda harikalar yaratacağına eminiz.
Karsambaç
İlk duyduğunuzda şaşıracağınız ama bir yudum aldıktan sonra elinizden bırakamayacağınız müthiş ötesi yöresel lezzetle geldik size; Karsambaç. Özellikle Akdeniz yaylalarında sıklıkla tüketilen bu tatlı kar ve pekmezden yapılmaktadır. Bambaşka tatlı deneyimi sunan Karsambaç bugüne kadar yediğiniz tüm tatlıları unutturacak kadar lezzetli ve iddialı.