Eskişehir bir yandan enerjik bir yandan da huzurlu atmosferi ile en yaşanılır kentlerinden biri haline gelmiştir, bir yandan da tarihi ve sosyal yaşamıyla size çok şey vaat etmektedir.
Güzelliği, modern görünümü, Anadolu’nun göbeğinde Avrupai havasını ziyaretçilerine yaşatması ile Eskişehir, Türkiye’nin ”En Yaşanılabilir Kentler” sıralamasında zirveye oynar durumda. Her giden kişinin bir kez daha gitmek istediği Eskişehir, enerjisi ile karşılıyor herkesi. Hele Venedik’i aratmayan gondollarıyla adeta bir Avrupa şehrinde vakit geçiriyormuşsunuz hissini yaratmaktadır. Bu nedenle son dönemde yıldızı parlamaktadır. Sosyal medya platformlarında bir oradan bir buraya dolaşan Eskişehir, fotoğrafları ile son dönemlerde seyahat severlerin gezi listelerine adını altın harflerle yazdırdı.

Geçmiş kültür dokusu ile modern hayatın birleştiği buluşma noktası olan Eskişehir, tarihi ve doğal güzellikleriyle bir öğrenci kentinden daha fazlasına sahiptir. Hafta sonu nereye kaçalım diyenler için güzel seçenek olması yanı sıra değişik mimarisi ve huzurlu sokaklarıyla keşfedilmeyi bekleyen yüksek enerji sahibi yerlerden biridir. Belki de bu enerjinin kaynağı temiz havası ve şehrin ortasından akan Porsuk Çayı olmaktadır. Mutfağı ise çok iddialı olmasa da birkaç güzel lezzeti ile damağınızda Eskişehir tatlarını unutamayacaksınız.
Hem güzel bir şehir turu yapmak hem tarihi alanları gezmek hem de eğlenceli bir gün geçirmek isteyenlerin ortak buluşma noktası olan Eskişehir, buraya gelip biraz zaman geçiren hemen herkeste içinde ukte olarak kalıyor. Gerek kısa süreli, gerekse uzun süreli tatiller için tarihi, doğası ve yaşam standartlarıyla kesinlikle gezip görülmeye değer.

Eskişehir Tarihi
Eskişehir’in adı nereden geliyor diye düşündüğünüz mü hiç? Acaba dünyadaki en eski şehir olduğu için mi bu isim verildi?
Şehir çok eski zamanlardan beri bir yerleşim yeri olduğu için Eskişehir adı verilmiştir. Taaa ilk Tunç Çağı’na kadar yaşam izlerinin olduğu Eskişehir, hem Türkiye’nin hem de dünyanın da en eski yerleşkelerinden biri olmasıyla ünlüdür.

Eskişehir ‘e Nasıl Gidilir ?
Yüksek hızlı trenlerin hayatımıza katılması ile Eskişehir, son aktarma merkezi haline gelen bir nokta. Bu nedenle Ankara ve İstanbul’dan ulaşım eski yıllara bakarak daha rahat ve daha hızlı.
- Eskişehir’e Tren ile Ulaşım
Eskişehir’e İstanbul, Ankara ve Konya şehirlerinden direkt tren ile kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Tren İstanbul’dan Eskişehir’e 3 saat, Ankara’dan 1 saat 30 dakika, Konya’dan ise 2 saat 15 dakika gibi kısa bir sürelerde ulaşım kolaylığı sağlıyor.
- Eskişehir’e Otobüs ile Ulaşım
Bir çok otobüs firması ile Eskişehir’e ulaşım oldukça rahat. Eskişehir merkezi bir konumda bulunduğu için geliş ve gidişlerinizde otobüs yolculuğu için sorun yaşamazsınız. Otobüsten indikten sonra şehrin biraz dışarıda bulunan otogardan ise tramvay yolculuğu ile merkeze ulaşabilirsiniz.

Eskişehir ‘de Nerede Kalınır?
Konaklayacağınız yere bakarken aklınızda olan konular gezilen yerlere yakınlık, ulaşım kolaylığı, hizmet kalitesi ise bu özelliklere uyan konforlu konaklama deneyimi yaşatabilen üç bölge bulunmaktadır.
Bunlardan ilki, kentin daha modern tarafı Bağlar. Anadolu Üniversitesi’ne yakınlığı ile genellikle genç nüfusun tercih ettiği yerleşim bölgesi gençlerden kaynaklı olarak hareketli oluyor. Dilediğiniz an eğlence fırsatlarına rahatlıkla erişebileceğiniz bölgede birçok gibi yeni tesis faaliyet gösteriyor.
Eğer işiniz eğlence ile değil de tarih ise kentin eski yerleşim bölgelerinden biri olan Odunpazarı‘ndaki konaklayabilirsiniz. Bu alanda Balmumu Heykel Müzesi olmak üzere bölgede birçok kültürel tesis ve tarihi konaklarda bulunmaktadır. Eskişehir’in tarihi ve kültürü hakkında bilgi toplamak isteyenlerin buluşmak noktası olan Odunpazarı’nda, birçok konaklama tesisi bulunmakta
Hayır hayır buralar benlik değil diyorsanız, Porsuk ve tren istasyonu çevresine de bakabilirsiniz. Özellikle Adalar tarafında dinlenme veya kafa dinlemek için tercih edebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır. Kentin bu kesimindeki konaklama tesisine baktığımızda, tesislerin diğer bölgelere göre daha modern olduklarını göreceksiniz.

Eskişehir Ne Yenir ?
Eskişehir deyince yemek olarak tüm Türkiye’nin aklına gelen eşsiz lezzet ”çibörek”tir. Kıpçak lehçesinde çi lezzetli anlamına geldiği için bu eşsiz lezzetin gerçek adı çibörek olmuştur.
Eskişehir’in diğer bir meşhur lezzetleri ise Balaban köftesidir. Bunun yanı sıra Met helvası ve haşhaşlı gözlemesi şehrin diğer yöresel tatları arasındadır.

Ne Zaman Gidilir ?
Sert bir iklime sahip olan Eskişehir’in kışları oldukça soğuk ve yağışlı geçmektedir. Bu nedenle havalar nisan ayının sonunda ısınmaya başlar eylül/ekim ayına kadar sıcak hava hüküm sürer. Eskişehir’in yaz aylarında akşam soğukları ünlüdür. Bu nedenle Eskişehir gezisi için en ideal aylar haziran-temmuz ve ağustos aylarıdır.

Ne Alınır?
Kentte farklı tarzda ürünler bulabileceğiniz çok sayıda mekân bulunmaktadır. Nereye gideceğinize karar vermden önce ne istediğinize karar vermelisiniz. Eğer kültürel motifler taşıyan ürünlerin peşindeyseniz öncelikle Taşbaşı ve Hamamyolu‘na uğramalısınız. Lületaşı, gümüş ve topraktan yapılma ürünler ile ilgileniyorsanız yolunuz Atlıhan El Sanatları Çarşısı‘ndan geçmeli. Popüler markaların ürünlere sahip olmak niyetindeyseniz Espark, NeoPlus ve Kanatlı AVM rotalarını programınıza dâhil edebilirsiniz.

Eskişehir’de Gidilecek En Güzel Yerler
Sazova Parkı
Sazova Parkı, içinde bir çok aktivite barındıran 400.000 m2 alan üzerine kurulu bir Eskişehir lokasyonudur. Öyle bir yerdir ki, bi girdiğinizde öyle bir iki saate çıkamazsınız bu parktan. İçinde bi kuş sütü eksik onu da muhtemelen tamamlamışlardır. Yapay göller, müzeleştirilen bir korsan gemisi, Avrupa‘dan kopup gelmiş bir masal şatosu, konser alanı gibi alanları ile çocuklar kadar yetişkinlerin bile ilgi alanı olan birbirinden güzel oyun parkları, akvaryum ve uzay merkezini bu devasa parkta bulabilirsiniz.
Sazova Parkı içerisinde gerçekten yok yok! İçerisinde Japon Bahçesi, ETİ Sualtı Dünyası ve Papağan Evi’nini yanı sıra Sabancı Uzay Evi’nden, 240’dan fazla farklı türe ev sahipliği Eskişehir Hayvanat Bahçesi bulunmaktadır. İçerisine bi girdiğinizde kendinizi kaybedip bir oradan bir buraya koşturacaksınız.
Kurşunlu Cami ve Külliyesi
Odunpazarı bölgesinde yer alan Kurşunlu Camii, Eskişehir’in önemli tarihi ve dini yapıtlarından bir tanesidir. 1525 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin cami kısmı halen aktif olarak kullanılmaktadır. Külliyenin diğer bölümleri ise; Lületaşı Müzesi, El Sanatları Çarşısı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Sıcak Cam Üfleme Atölyesi hizmet vermektedir.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Odunpazarı Bölgesi’nde bulunan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, tarihi ve turistik diğer bir nokta. Adından anlaşılacağı gibi eski dönemde han olarak kullanılan mekan şimdilerde el sanatı çarşısı haline gelmiştir. Eskişehir’in tarihi kültürünün bir yansıması olan bu çarşıda başta meşhur lületaşı olmak üzere sevdiklerine hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi
200’e yakın balmumu eserin sergilendiği Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi’nde siyasetçilerden, oyunculara, şairlerden, yazarlara ve birbirinden özel Türkiye tarihine tanıklık eden nice özel şahsiyetlerin balmumu heykellerini görebilirsiniz.
Odunpazarı Evleri
Eskişehir’in en eski yerleşim yeridir Odunpazarı. Son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile daha renkli hale gelen Odunpazarı’nda hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Ayrıca Odunpazarı bölgesinde çeşitli restoran, kafe, müze ve çeşmeler de bulunmaktadır.
Şelale Park
Eskişehir’in manzarasına doyamayacağınız çok özel bir zirvedir Şelale Park. Adını içerisinde yer alan yapay şelaleden alan parkta bulunan kafede meşhur lezzet olan ”çibörek” ve şehrin diğer lezzetlerini tadabilirsiniz.
Porsuk Çayı
Özellikle yaz aylarında, havaların güzel olduğunda yapılan gondol ve bot turları ile Venedik havası yaşayabilirsiniz. Sakarya Irmağı‘nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı, Eskişehir’in tam merkezinden geçmektedir. Porsuk Çayı’nın geçtiği bölgelerde birbirinden çeşitli kafe ve restoranla birlikte eğlence mekanlarını bulmanız mümkün.

Mutlaka yapılması gerekenler listesi
- Porsuk Nehri boyunca bir yürüyüşe çıkın ve nehir kenarındaki kafelerden birinde kahvenizi yudumlayın.
- Hamamyolu Caddesi’ndeki termal hamamlardan birinde terleyin.
- Kırım Tatar Çibörek Evi’nde çiğbörek’i deneyin.
- Odunpazarı semtindeki renkli, eski binaların önünde çekilen bir fotoğrafınız olmadan şehri terk etmeyin.