Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ’ın uzunluğu 40 km’yi bulur. Genişliği ise 15–20 km’dir.
Doğa mirası Uludağ tarihi
Günümüzde kış turizminin merkezi haline gelmiş olan Uludağ 2543 metre yüksekliktedir. Ve tarihi antik çağlara kadar dayanmaktadır. Geçmişte Uludağ’dan yerleşim yeri olarak bahseden ilk tarihçi olan Heredot’un, M.Ö. 490-420 tarihleri arasında yazdığı ’’Heredot Tarihi’’isimli kitabında Uludağ,’’Olympos’’ adı ile geçmektedir. Bu kitap Olympos’ta Lydia kralı Kroisos’un oğlu Atys’in yaşadığı trajedi ele alınmıştır. Yunan mitolojisinde Uludağ’da Baba Tanrı Zeus ve diğer on iki büyük tanrı oturmaktadır. Homeros’a göre ise Baba Tanrı Zeus Troya savaşını Uludağ’ın zirvesinde izlemiştir. Uludağ’da Roma İmparatorluğu’ndan kalma olan toplam 28 adet manastır bulunmaktadır.

Daha sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun 2. Padişahı olan Osman Gazi tarafından Bursa fethedilmiş, dağdaki yaşayan keşişlerin bir kısmı manastırları terk etmişlerdir. Bazı kalan keşiflerin inzivaya çekildikleri yerler de Abdal Murat, Geyikli Baba ve Doğulu Baba gibi Müslüman dervişlerin dinlenme yerleri haline gelmiştir. Bursa’nın fethinden sonra Türkler, Olympos ya da Mysia adıyla anılan Uludağ’a ’’Keşiş Dağı’’ ismini vermişlerdir. Daha sonralarda 1925 yılında Osman Şevki Bey’in önerisi ve Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti’nin girişimleri üstüne bu dağa, Uludağ adı verilmiştir.

Ülkemizin gözde kış turizm yeri olan Uludağ nasıl ünlendi?
1933 yılında kurulan otel sayesinde ünlenen Uludağ, kış sporları ve kış turizmi için kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde hala daha kış turizminin gözdesi olan Uludağ’a 1963 yılında Türkiye’nin ilk teleferiği kurulmuştur. Ve kış turizmi önemli boyutta gelişmeye başlamıştır. Özellikle dördüncü büyük kent olan Bursa’nın yanında olması ve düzenli olarak otobüs seferlerinin başlamasıyla da Uludağ’a olan ilgi muazzam bir şekilde artmıştır.
Türkiye’nin en büyük kayak merkezi niteliğini taşıyan Uludağ’ın en yüksek tepesinden İstanbul ve Marmara Denizi’nin eşsiz manzarası görülebilmektedir. Dağın kuzey eteklerinde bulunan sıcak su kaynakları ile kaplıcalar meydana gelmiş ve Bursa’nın Çekirge semtinde bu şifalı sular pek çok hastalığın tedavisini gerçekleştirmektedir. Otellerin bulunduğu bölge 1900 metreye yakın olup,bu bölge 1961 yılında koruma altına alınmış Uludağ Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. Bölgede kar yağışı Ekim ayının sonunda başlayıp Mayıs ayına kadar sürmektedir

Uludağ’da neler yaparım?
En büyük aktivite olan kayak Uludağ’ın simgesi haline gelmiş, paletli araçlar, atvler ve kar motorlarıyla da muazzam geziler gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca oteller bölgesinin hemen altında yer alan Kirazlıyayla, Çobankaya ve Sarıalan’da karlar içerisinde piknik yapabilirsiniz. Yüksek oksijen sahibi bu yörede yürüyüş yaparak ve bunun yanında kamp olanaklarından da faydalanabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında daha çok popüler olan dağcılık, trekking ve Uludağ Milli Parkı’nın içinde yer alan ’’Genç Yaşayın’’ parkurunda egzersizler yapabilirsiniz. Uludağ’ın yüksek tepelerinde bulunan 5 buzdan göllerinde, buzul dönemine ait izler ile görülmeye değer bir özellik taşımaktadır.
Uludağ eteklerinde yer alan ünlü manastırları da görmeden dönmek olmaz bu önemli turizm yerinden. Uludağ bölgesinde çok bulunmasa da tabi ki Bursa yöresinin birçok meşhur yemekleri bulunmaktadır. Özellikle dünyada sesini duyurmuş Bursa İskender Kebabı’nı yemeden dönmemelisiniz.
Bunun yanında Uludağ Pilavı, Muradiye Çorbası, İnegöl Köftesi, Cantık Bursa şeftalisi, Dağ çileği, lezzetli tatlılarından oluşan Cendere Baklavası, Tahinli Pide ve tabi ki olmazsa olmazlardan Kestane Şekeri yörenin en meşhur lezzetlerindendir. Özellikle Uludağ’ın bitki örtüsünde yetişen bir bitkiden yapılan reçel olarak bilinen Anjelik Reçeli, kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelmektedir.

Uludağ’a ulaşım nasıl sağlarım?
Bursa merkeze 37 kilometrelik mesafede yer alan Uludağ’a özel araç seçeneğinin dışında, otobüs seferleri ile de ulaşım bulunmaktadır. Ayrıca Bursa’ya hava ya da deniz yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Yakklaşık 1 buçuk saatlik yolun ardından rahatlıkla bu cennet yeri görebilmenin tadını çıkarabilirsiniz.