Büyükada, Prens Adaları olarak da bilinmektedir, eski Yunanca adı Prinkipos’tur. Prinkipos Yunancada “Prens” anlamına gelmektedir.
Marmara denizinde bulunan, İstanbul’a bağlı Pers Ada’larından en büyüğü Büyükadadır. Üstelik sokaklarında gezerken kendinizi nostaljik ve tarihi bir filmde hissedebilirsiniz. Büyükada’nın biri kuzeyde diğeri güneyde olmak üzere 2 tane tepesi vardır. Güneyde bulunan tepenin adı Yüce Tepe, kuzeydeki ise Manastır Tepesi’dir.
Adada içerisinde iki tane mahalle bulunmaktadır. Bunlar Nizam ve Maden mahalleleridir. Büyükada gerçekten büyüleyici bir yer. Gezerken kendinizi bir kartpostalın içindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Üstelik bu ada da ulaşım faytonlarla ve bisikletlerle sağlanıyor. Ama siz isterseniz Büyükada yürüyerekte gezebilirsiniz.

Büyükada da Görülmesi Gereken Yerler
Manzarasıyla övünebilecek bir ada olan bu yer gerçekten çok güzel görüntüler sunuyor. Tarihi yerlerinin olması ise farklı bir hava katıyor adaya. En çok ziyaret edilen hatta dilek bile dileyebileceğiniz bir yer olan Aya Yorgi Kilisesi dikkatinizi çekebilir. Bir inanca göre her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde azap yolu denen yokuşu çıktıktan sonra dilek dileyip mum üfleyip dua edebilirsiniz. Kiliseden çıktıktan sonra muazzam manzarası ile kilisenin hemen yanında yer alan Yüce Tepe Kır Gazinosunda keyifli bir şekilde yemek yiyebilir ve bir şeyler içebilirsiniz. Gazinoda otururken sizi karşılayacak olan manzara gerçekten de içinizi ferahlatacak güzellikte.

Sedef Adası’nın, İstanbul’un, ve hemen aşağıda olan plaj manzarasını izleyip keyfinize bakabileceksiniz. Büyükada’da sizi karşılayan eski yapılardan biri de Yetimhane. Bu Yetimhane eskiden otel ve gazino olarak işletiliyormuş. Fakat Osmanlı döneminde gazino olarak kullanılmasına izin çıkmamış ve adada yaşayan bir aile kimsesiz Rum çocuklar için bu binayı satın almışlar. Adada plajlarda bulunmakta. Fakat bazı plajlara girmek için üye olmak gerekir. Ama Halk plajlarını dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Bu halk plajları; Eski Bağ plajı, Halk Koyu plajı, Prenses Koyu plajı, Yörük Ali plajı, Naki Bey Plajı ve Aya Nikola Plajları’dır. Eğer müzelere karşı bir tutkunuz varsa bu adada müze de bulunmakta.
Eskiden helikopter ambarı olarak kullanılan bina 2010 yılında müze haline getirilerek halkın ziyaretine sunulmaktadır. Müzenin dış çevresinde sürgün kayıkları ve bazı kalıntılar sergilenmekte. Müze içerisinde de adalardan toplanan arşiv belgeler, fotoğraflar, adalıların müzeye kattığı koleksiyonlar sergilenmekte. Adaların tarihi, yaşam, spor, eğitim, yerleşim, mimarisi düzenli bir şekilde ziyaretçilerinin karşısına çıkmaktadır. Ada Kule de hem turistlerin hem de göçmen kuşların dikkatini çeken bir yer olarak karşınıza çıkar. Aya Yorgi kilisesine çıkan yokuştan sağ tarafa ayrılan yola saparsanız eğer bu kuleye ulaşabilirsiniz.

Büyükada Ulaşım
Büyükada’ya ulaşım sadece deniz yolu ile gerçekleşebiliyor. Ulaşım araçlarından birisi Şehir hatları vapurları diğeri ise yolcu motorları ve motorlu teknelerdir.. Vapur ve tekneler ile Büyükada’ya gidiş; Eminönün’den yaklaşık 1 saat 1 dakika da, Kabataş’tan ulaşım 1 saat 30 dakika, Beşiktaş’tan ulaşım 1 saat 45 dakika, Bostancı ve Kartal’dan ulaşım ise 25-30 dakika sürüyor. Kullanabileceğiniz motorlu tekneleri şu şekilde sıralayabiliriz: Mavi Marmara Tekneleri, Dentur Avrasya Tekneleri, Prenstur Tekneleri.

Büyükada’da Neler Yenmeli?
Büyükada’ya iner inmez güzel bi serpme kahvaltı yapabilirsiniz. Adalılar tarafından elle yapılan biber ve süt reçellerinin tadına bakabilirsiniz. Dilerseniz portakal ağaçlarının arasında veya denize kıyısı olan bir mekanda kahvaltınızı yapabilirsiniz. Sahile oldukça yakın bir mesafede bulunan Mio Amare adanın tercih edilen yerlerinden biri. Balığın layığı ile piştiği 80 yıllık bir geçmişi olan Milano restoranı size leziz akşam yemekleri sunmaktadır. Tatlı denince de adada akla ilk dondurma geliyor. Sunumu ve tadıyla bayılabileceğiniz bir lezzet. Tarihi Dondurma ve Waffle’ da dondurmanın tadının keyfini çıkarabilirsiniz.