Galata Kulesi’nde Aşk yaşamak romantik çiftler için muhteşem anlara imza attırmaktadır. İstanbul’un Galata semtinden herkesi selamlayan, içeri davet eden, üst katlarına çıkıldıkça panoramik İstanbul Boğazı ve Haliç manzarasıyla büyüleyen Galata Kulesi! Herkesin, yerli yabancı fark etmeksizin herkesin, hakkında az ya da çok bir bilgiye sahip olduğu tarihi değerimizi bir de bizden dinleyin istedik.
Tarih İçerisinde Galata Kulesi
Yapısal olarak bakılırsa 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak kullanılmak amacıyla inşa ettirilmiştir. Başlangıçta yapı tamamen ahşaptan yapılmış. Ahşap yapıların hemen hemen hepsinin ortak kaderi olan yangın ile büyük hasar almış. Bu talihsiz olay 1204’teki Latin İstilası sırasında çıkan bir yangın sonucu gerçekleşmiş. Şehir savunmasında kritik konumu ve önemi göz ardı edilemediğinden dolayı Cenevizlilerce 1348’de yığma taş tekniği ile yeniden inşa edilmiştir. Ayrıca o yıllardaki en yüksek bina olma özelliğini taşımaktaymış. Daha sonra ise Türkler’in eline geçmiştir. Ve her asırda bir restore edilerek, bakım ve tamirat işleri yapılmıştır.

16. yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalışan Hristiyan savaş esirlerinin barınağı görevini de görmüş kulemiz. Ayrıca 1579’da kapatılsa da Sultan 3.Murat zamanında rasathaneye ev sahipliği yapmış Galata. O dillerden dillere dolaşan Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Kanatlandığı noktamız da yine burası…(1638)
Dillerden dillere dolaşan diyoruz çünkü Avrupa’nın da ilgisini çeken bu uçuş hakkında İngiltere’de gravürler yapılmıştır. Nihayetinde kulemiz 1717’de yangın gözleme kulesi olarak kullanılagelmiştir. 3.Selim döneminde ve 1831’de de birer yangına maruz kalmıştır. Galata.1875’te ise çatı külahı devrilmiştir. En son 1967’de bitirilen son restorasyon ile şu an ki görünümüne kavuşmuştur.

Galata Kulesi’nde Aşk İçin Nasıl Giderim Galata’ya Diyenlere!
Galata Kulesi, yukarılarda da değindiğimiz gibi İstanbul’un Galata semtinde yer almakta. Oldukça merkezi ve şehrin nabzının attığı yerlere çok yakın desek bire bin katmış olmadığımızı gittiğinizde anlayacaksınız sizler de.
Bu nedenle ulaşım da oldukça kolay ve çeşitli;
- Eğer ben Karaköy’den ulaşım sağlamak istiyorum diyenlerdenseniz Karaköy’e sefer yapan tüm hatlar ve otobüs hatları ile bölgeye ulaşımınız çok basit diyebiliriz. Karaköy istasyonundan küçük bir yürüyüş ya da füniküler deneyimi ile kuleye varabilirsiniz.
- Şişhane Durağı! Yenikapı- Hacıosman metrosu ile Şişhane durağında inerseniz hem zorlamayan yokuş aşağı bir yürüyüş keyfi hem de bir sürü hediyelik eşya (bölgenin izlerinden esinlenen), el yapımı incik boncuk, takı dükkanları ve tarihi doku ile bezenen dar sokakların zevkine varabilirsiniz.
- Yine Karaköy durağını kullanmanızı gerektiren bir yönden geliyorsanız Eminönü, Şirinevler, Vatan gibi; Kabataş- Bağcılar tramvayı ile Karaköy durağına ulaşmalısınız. Ve tam karşınızda kalacak olan ortadaki dik yokuşu tırmanabilirsiniz. Ya da yine füniküler seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Galata Kulesi’nde Aşk ve Ne Yesek, Hangi Mekanlara Uğrasak?
Dürüst olmamız gerekirse başka illere ya da yörelere gittiğinizde önerebileceğimiz tatlar, yöresel ve geleneksel lezzetler gibi tavsiyeleri burada veremeyeceğiz.
Galata Kulesi’nin içinde yer alan ismiyle müsemma Galata Kulesi Restoran manzarasıyla görülmeye değerdir diyebiliriz. Galata’nın karşısında kalan Konak ve Günay Restoran gibi oturmuş mekanlarda göz alıcı kule manzarasında bir kadeh şaraba da hayır diyemeyecekler vardır içinizde…
Yahu yemek şart değil, ufak bir soluklanalım diyenler içinse seçenek çoktur. Lavazza’da nefis bir kahve, her daim Galata’nın bekçisi olagelmiş kestaneci, közde mısırcı ağabeylerimiz işbaşında… Ayrıca Galata’nın hemen ayak ucundaki gayet salaş ve açık hava çay ocakları, kafeler görülmeye değer.

Rivayetlerle Galata Köşemiz
İlk rivayete göre Galata Kulesi’ne ilk kez beraber çıkan çiftlerin evleneceği yönünde… Bu rivayet Roma dönemine dayanıyor. O dönemde birbirini delicesine seven çiftimiz ailelerinin rızasını alamadıkları için her çıkan çiftin evlenebildiği söylenen kulemize çıkarak muratlarına erdikleri söyleniyor.
İkinci rivayet ise Galata ile Kız Kulesi’nin (Üsküdar) aşkı üzerine. Bu iki kule birbirine delice sevdalı olmasına rağmen karşısındakinin sevgisini yetersiz görürmüş. Aralarındaki boğaz da kavuşmalarına engelmiş. Bir gün Hezarfen Ahmet Çelebi uçuşunu yapacağını Galata Kulesi’ne anlatır. Galata, bunun üzerine o güne değin yazdığı tüm aşk mektuplarını Ahmet Çelebi’ye vermiş. Ahmet Çelebi de uçuşunu Kız Kulesi üzerinde tamamlayarak aşk mektuplarını Kız Kulesi’ne iletmiş. Mektupları gören Kız Kulesi daha da güzelleşmiş. Galata da onun daha da güzelleştiğini görünce sevgisinin karşılıksız olmadığını anlamıştır. Ve yıllarca birbirlerine sevdalı kalmışlar.