Altın Tapınak, Hindistan’ın Amritsar şehrinde bulunan altın kaplamalı bir Sih tapınağıdır.
Hindistan’ın en manevi yerlerinden biri olan Sri Harmandir Sahib olarak da bilinen Altın Tapınak, Sihizm’deki en kutsal tapınaktır. Zorlu bir yıkım döneminden sonra, 1830’da Maharaja Ranjit Singh tarafından yalnızca mermer ve altınla yeniden inşa edilmiştir. Sonsuz bir sakinlik getiren bu tapınak merkezinde, bol bol parıldayan ihtişamlı görüntüler göreceksiniz. Pencap eyaletindeki Amritsar şehrinde bulunan Altın Tapınak, harika bir güzellik ve yüce huzur içinde bir yerdir. Aslen sakin bir ormanın ortasında küçük bir göl olan tapınak, eski çağlardan beri mendikleri ve adaçayı dolaşmak için bir meditasyon alanı olmuştur.

Amritsar’ın tam kalbinde bulunur ve şehrin herhangi bir yerinden kolayca ulaşılabilir. Kardeşliğin ve eşitliğin bir sembolü olarak hizmet veren Altın Tapınak, dünyanın dört bir yanından, manevi teselli ve dini tatbikat arayışı içinde olan insanlar tarafından ziyaret edilir. Tapınağın çevresinde dolaşan binlerce kişiye rağmen, etrafınızda duyacağınız tek ses, Sih duaları ile serpiştirilmiş sessizliktir.
Güzel Amritsar kentinde bulunan Altın Tapınak, Harmandir Sahib veya Sihlere Darbar Sahib olarak bilinen engin kompleksin sadece küçük bir kısmıdır. Manevi odak tank, parıldayan merkezi tapınağı çevreleyen Amrit Sarovar. Amritsar, adını 1577’de dördüncü Sih gurusu Guru Ram Das tarafından kazılan Amrit Sarovar’dan alır. Bileşiğin kenarları çevresinde daha fazla türbe ve anıt var. Sih Müzesi, 1984 yılında İngilizlerin ve Hindistan Hükümetinin ellerinde Sihlerin katlandığı baskıyı gösteren ana giriş, saat kulesinin içine yerleştirilmiştir. Bu nedenle Altın Tapınak, tartışmasız dünyanın en güzel cazibe merkezlerinden biridir.

Tarihi Altın Tapınak
Altın Tapınak için arsa, inşaatın 1574 yılında başladığı Babür İmparatoru Ekber tarafından bağışlanmıştır. Vakıf, dördüncü ve beşinci Sih Gurus tarafından denetlenerek ve inşaat 1601’de tamamlanmıştır. Yıllar boyunca sürekli restore edilerek süslenmiştir. 19. yüzyılda, ters çevrilen lotus şeklindeki kubbe, 100 kg altın ve dekoratif mermerle kaplanmıştır. Bu, Sih topluluğu tarafından merakla hatırlanan efsanevi bir savaşçı kral olan Maharaja Ranjit Singh’in himayesinde gerçekleşti.
1984 yılında, o zamanlar Hindistan Başbakanı, Altın Tapınak binası içinde saklanan silahlı Sih militanlarına bir saldırı emri verdi. Ortaya çıkan kavgada, 500’den fazla insan öldürülmüştür. Ve dünyanın dört bir yanındaki Sihler, kutsal bölgelerinin zarar görmesine çok sinirlenmiştir. Sih topluluğu, merkezi hükümetin, tapınağın yol açtığı hasarın onarımını üstlenmesine izin vermeyerek işi kendileri üstlenmiştir. Tapınak o zamandan beri önemli ölçüde inşa edilmiştir. Ancak olay yerel halkın hatıralarında taze.

Mimari Özellikleri
Altın Tapınak, Hindu ve İslami mimari stillerin büyüleyici bir karışımıdır. Ve uzun bir geçitin sonunda yüzüyor gibi görünmektedir. Taj Mahal’da da görülen Pietra Dura eserinde hayvan ve çiçek motifleriyle süslenmiş zarif mermerli bir yapıya sahiptir. Bunun üzerinde, 750 kg altın yaldızlı kubbe ile örtülmüş, karmaşık oyulmuş altın panellerle çevrili. Pırıl pırıl iç kutsal alan, rahipleri ve müzisyenleri Guru Granth Sahib’i sürekli yoğunlaştırıp, yoğun dini bir atmosfer yaratıyor. Hari Mandir (merkezi tapınak), Guru Köprüsü olarak bilinen mermer bir geçitle patikaya bağlanır. Bu yol ölümden sonra ruhun yolculuğunu sembolize eder. Mermer merdivenlerle kucaklanan bu tankın birçok hastalığı iyileştirebilecek güçleri olduğuna inanılıyor.

Guru-Ka-Langar
Bu esrarengiz şaheseri ziyaret etmeye karar verirseniz, ağız sulandıran Prasad’ı sunmayı ve tatmayı unutmayın. Tapınak aynı zamanda dünyanın en büyük mutfağına sahiptir. Ve tüm din ve inançlara insanlara ücretsiz langar yemekleri sunar. Guru-Ka-Langar, Tapınak Kompleksi’nin güneydoğu ucunda bulunan ve günde 60.000 ila 80.000 hacının Altın Tapınak’ta dua ettikten sonra yemek yediği devasa bir yemek odasıdır. Yiyecekler ücretsizdir. Ancak hacılar genellikle bağış yaparak ve yıkanacak olan bulaşık yığınına yardım ederler. Bu, Sih doktrininin misafirperverliğinin, insanlardan milyonerlere kadar herkese hitap eden güzel bir olaydır. Burada servis edilen yemekler tüm insanların burada beraber yemek yiyebilmesi için eşit olarak dağıtılmaktadır. Burası dünyanın en büyük ücretsiz mutfağı olarak lanse edilir.

Altın Tapınak İçinde Yer Alan Yapılar ve Özellikleri
- Akal Takht ve Teja Singh Samundri Salonu
“Zamansız Taht (Tanrı)” anlamına gelen Akal Takht, ana kutsal alanın hemen önünde duruyor. Guru Hargobind tarafından babası Guru Arjan’dan sonra kurulan mekân, tören, manevi ve laik işleriyle tanınır. Altın Tapınak içindeki Akal Takht, Sihizm’in başlıca koltuğu ve baş otoritesiyken, her ikisi de Sihizm’in başlıca hac bölgesi olan Anandpur, Patna, Nanded ve Talwandi Sabo’ya yayılan 4 tane daha vardır.
- Saat Kulesi
Saat kulesi tapınağın orijinal yapısında yer almazken, İngilizler tarafından inşa edilen Saat Kulesi “kayıp sarayın” yerinde duruyor. İkinci Anglo-Sih Savaşı’nda, İngilizler binanın bir kısmını yıktı ve bunun yerine bir saat kulesi ekledi. John Gordon tarafından tasarlanan Saat Kulesi, 1874 yılında inşa edilen ancak daha sonra 70 yıl sonra Sihler tarafından yıkılmıştır. Halen kuzeyde bir saati olan tapınağa ve birinci katında bir müzeye sahip olan yeni bir giriş var.
- Ber Ağaçlar
Başlangıçta, Altın Tapınak açıktı ve havuzun etrafındaki çok sayıda ağaç barındırıyordu. Şimdi, tapınak tesislerinde dört girişi ve 3 Ber ağacı olan iki katlı bir avlu var. İlki Ber Baba Buda olarak adlandırılmaktadır ve ghanta ghar deori’nin sağında bulunmaktadır. Ağaç adını, ilk tapınağın ve havuzun yapımını denetlerken bu ağacın altına oturan Baba Buda’dan alır. Laachi Ber adlı ikinci ağacın, tapınağın inşaatı sırasında Guru Arjan’ın dinlendiği ağaç olduğuna inanılıyor. Üçüncü ağaç, Dukh Bhanjani Bher, kutsal alanın diğer tarafında, havuzun karşısında yer almaktadır.
- Sih Tarih Müzeleri
Birinci katında Gurus’un yanı sıra şehitlerin çeşitli resimlerini gösteren bir Sih müzesine ev sahipliği yapmaktadır. Müzede saklanan kılıç, kartar, tarak, çakkar gibi eşyalar, Sih tarihini tüm ihtişamıyla göstermektedir.

Altın Tapınak Gezisi Ziyaretçiler İçin İpuçları
1. Tapınak bileşiğine girmeden önce ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çıkarınız (girişte sandalet standı vardır). Ayaklarınızı yakınlardaki sığ ayak banyolarında yıkayın.
2. Uygun kıyafet giyin. Vücudun tamamen örtülmüş olması ve gurudwarada bir saygı işareti olan başınızı örtmeniz gerekir. Eşarplar ücretsiz olarak ödünç alınmaktadır. Ya da hediyelik eşarp satan satıcılardan satın alabilirsiniz.
3. Tütün ve alkol kesinlikle yasaktır.
4. Tankın yanına oturmak istiyorsanız, çapraz bacaklı oturun ve ayaklarınızı suya batırmayın.
5. Tankı çevreleyen yolun yakınında, Golden Temple’ın içinde fotoğraf çekmek izin verilmektedir.
6. Gurbani dinlerken, Darbar Sahib’de bir saygı göstergesi olarak yere oturun.