Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Yerebatan Sarnıcı, görkemli tarihsel yapısı ile binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğramaktadır.
İstanbul’a gelip de Sultanahmet ve Ayasofya’yı ziyaret eden turistlerin bir sonraki elbette Yerebatan Sarnıcı olmaktadır. Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafında şehrin su ihtiyacını gidermek amacıyla yapılmıştır. Şu anda ise içine girdiğinizde sizi alıp 1500 yıl öncesine götüren, tarih kokan ambiyansı ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer almaktadır.
Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret edip bu hoş ambiyansı tatmak isteyenlerin akıllarına elbette bazı sorular gelmektedir. Yazımızın devamında aklınızdan geçen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı Yapısı
Yerebatan Sarnıcı, 9800 metrekareyi kaplayan, her sırada 28’den 12 sütun olacak şekilde toplamda içerisinde 336 sütun barındıran, yaklaşık olarak 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip ihtişam ve görkem sahibi bir yapıdır. Bu kadar görkemli bir yapı da haliyle halk tarafından ‘Yerebatan Sarayı’ olarak adlandırmaya başlamıştır. Medeniyetlerin değişmesi ile zamanla sarnıç kapatılmış ve kullanılmamaya başlanmıştır. 1987 yılına gelindiğinde ise belediye sarnıç içine platform ekleyerek müze amaçlı kapılarını açmıştır.

Yerebatan Sarnıcı Nerede?
Ve Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’u Sultanahmet bölgesinde, Ayasofya’nın güneybatısında yer almaktadır.

Yerebatan Sarnıcı’nda Müzekart Geçiyor mu?
Aynı bölgede bulunan Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi gibi çeşitli müzelere Müzekart ile giriş sağlanır. Fakat Yerebatan Sarnıcı Kültür Bakanlığı’na bağlı olmadığı için maalesef Müzekart burada geçeli değildir.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti Ne Kadar?
Elbette ziyaret etmek isteyenlerin aklına ücret sorusu gelmektedir. Ücret; tam, öğrenci ve öğretmen, yabancı ziyaretçiler olmak üzere farklılık göstermektedir. 2022 yılındaki güncel fiyatları şu şekilde sıralayabiliriz:
- T.C vatandaşları için tam ücret: 50tl
- Öğrenci ve öğretmenler için: 20tl
- Yabancı ziyaretçiler için ise: 190tl
- 8 yaş ve altı çocuklar: Ücretsiz

Yerebatan Sarnıcı Giriş Bileti Nereden Alınır?
Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret etmek için sahip olmanız gereken biletlere online veya farklı elektronik araçlarla sahip olunamamaktadır. Bu nedenle Yerebatan Sarnıcı için biletinizi giriş esnasında kapıda bulunan gişelerden ücretini ödeyerek alabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı’nda Sesli Rehber Hizmeti Var mı?
Ne var ki Yerebatan Sarnıcı’nı gezerken elbette öğrenerek dinleyerek gezmek, baktığınız her alana anlam yüklemenizi sağlayacak ve gezinizden daha fazla verim almanıza yardımcı olacaktır. Bunun için ise Yerebatan Sarnıcı’nın girişinde bulunan kulübelerden yardım alabilirsiniz. Sizlere sesli rehber için yardımcı olacaklardır.

Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri
Yerebatan Sarnıcı’nı haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Sarnıç, yalnızca dini bayramların 1. günü saat 13.00 da ziyaretçi kabul etmeye başlıyor. Fakat 19 Kasım gününden itibaren Covid-19 tedbirleri kapsamında geçici süreliğine ziyarete kapanmıştır.

Yerebatan Sarnıcı’nın Ziyareti Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Elbette bu pandemi süreci bitecek ve bizler yeniden sokakları caddeleri doldurup şehrin tadını çıkarmaya, yeni şeyler öğrenip keşfetmeye devam edeceğiz. Tekrar kapılarını açtığında, ‘Bu güzel ihtişama bir de gözlerimle şahit olayım’ derseniz ziyaret etmeden önce dikkat etmeniz gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:
- Öncelikle içine girdiğinizde sizleri hafif rutubetli bir hava karşılaması muhtemeldir. Bu Sarnıç’ın içinde bulunan nemden kaynaklanan bir durumdur. Fakat eğer astım hastası veya solunum yolları ile ilgili bir rahatsızlığınız bulunuyor ise içerideki gezinizi kısa tutmanızı tavsiye ederiz.
- Yerebatan Sarnıcı’nı gezerken yürüdüğünüz platform üzerinde küçük su birikintileri görebilirsiniz. Ve tavana baktığınızda su damlacıkları ile karşılaşabilirsiniz. Herhangi bir sakatlık yaşamamanız adına yerdeki su birikintilerine dikkat etmenizi ve rahat olabilmeniz adına ziyaret esnasında düz tabanlı bir ayakkabı tercih etmeniz tavsiye ederiz.