Atatürk Arboretumu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, Kemerburgaz-Bahçeköy yolu üzerinde, ağaç ve odunsu bitkilerin sergilendiği geniş yeşillik alandır.
Kelime kökenini incelendiğinde Latince ‘arbor’ ağaç kelimesinden türediği görülmektedir. Kaynakları ve yaşı belli ağaç ve diğer odunsu bitkilerin, uygun görülen yaşam alanlarında bilimsel araştırmalar yapılması amacıyla özenle yetiştirildiği canlı tabiat müzeleri anlamına gelmektedir. Bu da her bitkinin özenle seçildiği ve her anının gözlenerek yetiştirildiğini ifade ediyor.
Kapıdan girdiğiniz anda bütün bu çalışmalara değdiğini fark edeceğiniz bu güzel park sizlere yalnızca zamanda pek çok bitki türüyle ilgili bilgiler değil aynı zamanda doğanın içerisinde keyifli bir gün vaat ediyor.

Atatürk Arboretumu Geçmişi ve Bilimsel Yönü
Arboretumların tarihi mısır firavunlarının mezarlarına egzotik bitkilerin getirilmesine dayanır. Ancak Atatürk Arboretumu’nun kökleri daha yakın bir tarihe uzanmaktadır. Orman Fakültesi’nde bulunan öğrencilerin araştırma yapması için bilimsel amaçlarla kurulan, çalışmalarına 1940lı yıllarda başlanan bu doğa harikasının ağaçlandırma çalışmaları 33 yıl sürüyor. Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılında tamamlanması sebebiyle Atatürk Arboretumu adını alıyor.
Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı bulunan arboretum hakkında yayımlanan olan ‘Atatürk Arboretumu Ağaç ve Çalıları’ isimli bir kitap dahi bulunmaktadır. Önceleri fidan yetiştirilmesi ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencilerinin gözlem yapması amacıyla kullanılan ağaç müzesi sonraki yıllarda iyi ki ziyaretçilere açılıyor.

Atatürk Arboretumu ve Eşsiz Güzelliği
Her adımınızda büyüleyici bir fotoğraf karesini andıran Atatürk Arboretumu, çiftlerin düğün fotoğraflarını çektirmek için sıklıkla tercih ettiği bir yer olduğu için pek çok kişinin hayatına bir fotoğraf karesi ile girmiş, hatta bununla özdeşleşmiş yerlerden bir tanesidir. Sonbaharda kızılın, sarının ve yeşilin iç içe geçtiği, ilkbaharda doğanın uyanışına şahitlik edebilirsiniz. Yazları ise serinlemek için gidebileceğiniz, hangi mevsimde gidildiği fark etmeksizin ziyaretçilerine olağanüstü bir renk cümbüşü sunmaktadır. Huzur vadeden bu botanik park içerisinde 3 adet yapay göl de barındırıyor.
Gölün üzerinde süzülen kuğuların eşlik ettiği görüntünün ziyaretçiler tarafından çok beğenildiği söylenmektedir. Dilerseniz ağaçların üzerindeki notlardan ağacın türünü, kökenini, yaşını öğrenebilirsiniz; dilerseniz göl kıyısında son derece romantik bir gün geçirerek, dilerseniz de yaklaşık 300 hektarlık bu büyük bahçenin içinde kaybolabilirsiniz. Gün bittiğinde hangisini tercih ettiğiniz fark etmeksizin rahat hissedeceksiniz.

Atatürk Arboretumu için Hangi Ulaşım Araçları Vardır?
İstanbul’un vahası sayılan Belgrad Ormanı içerisinde yer alan Atatürk Arboretumu’na ulaşım kolay olduğu kadar keyifli. Araba ile giderken Hacıosman’dan sonra Bahçeköy güzergahından ilerlenmesi ve ağaçlarla kaplı yolun takip edilmesi yeterlidir.
Yolculuğun bu kısmında şehirden uzaklaşmaya başlamış olacaksınız. Bu nedenle belki de stresin yerini alan huzurla kendinize güzel bir gün yaşatmaya hazırlanıyor olacaksınız. Park yerinin düşünülmesine de gerek bırakılmamış, oldukça büyük bir ücretsiz otoparkı bulunmaktadır. Taksim, Hacıosman, Zincirlikuyu, Sarıyer gibi yerlerden otobüse binerek Toplu taşıma ile de kolayca gidebilmektedir.

Atatürk Arboretum ve Yemek
Önceki bölümlerde de değinildiği üzere gibi burası özenle geliştirilmiştir. Ve oldukça korunan bir müze olduğu için içeride yemek alabileceğiniz bir alan da yoktur. Belgrad Ormanı’nın diğer ziyaret noktalarındaki mangal ve piknik havası düşünüldüğünde bu son derece anlaşılabilirdir.
Atatürk Arboretumu’nun yakınlarında seçenekler bulunduğu için ziyaretçileri açık havada, yemek yeme zevkinden mahrum bırakmıyor. Güne erken başladıysanız bir kahvaltı ile bunu taçlandırmanızı tavsiye ederiz. Öğleden sonra gelen pek çok ziyaretçi geldiği düşünüldüğünde pek çok yemek seçeneği sizleri beklemektedir.