Urla, doğusunda Seferihisar, batısında Çeşme, kuzeybatısında Karaburun, kuzeyinde İzmir Körfezi ve güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır.
Urla, Ege bölgesinde yer alan İzmir’e ait önemli bir sahil ilçesidir. Antik çağlara kadar köklü bir geçmişe sahip olan Urla’nın eski adı Klazomenai’dir. Ne var ki yapılan çalışmalar bölgenin tarihçesinin dört bin yıla kadar dayandığını göstermektedir. Persler, Bizans ve Roma imparatorluklarının himayesi altında bulunan Urla, Ege bölgesinin de en uzun süreli yerleşim yerlerinden biri olarak tarih sahnesinde kendisine yer bulabilmiştir.
1071 Malazgirt Meydan Muharebesiyle Anadolu’nun Türk yurdu olmasından sonra bölgede söz sahibi olan Türkler olmuştur. Kazanılan hakimiyetlerinden sonra Büyük Selçuklular, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu da bu bölgede yer almıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında da üç yıl işgal altında kalmıştır.

Urla Kelimesi Ne Anlama Gelir?
İsminin ne anlama geldiğiyle alakalı farklı rivayetler vardır. Rumca bataklık anlamını taşıyan “vurla” kelimesinden üretildiği de söylentiler arasındadır. Bir başka rivayete göre de Evliya Çelebinin eseri Seyahatname’de adı geçen şehrin Kıdafe kralının kızı aracılığıyla kurulduğu ve şehrin isminin Urli olduğu yer almaktadır. Urli isminin de zamanın geçmesiyle veya farklı sebeplerle Urla adına dönüştüğü bilinmektedir.

Urla’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
İzmir’e 35 km uzaklıkta olan bu şirin yere Güzelbahçe, Çeşme, Düden Körfezi ve Seferihisar komşudur. Geziye gittiğinizde bu yerleri de görme fırsatını yakalayabilirsiniz. İstanbul iline de 600 kilometre uzaklıktadır. Ankara Urla arası 630 kilometre, Antalya Urla mesafesi ise 490 kilometredir. Ulaşım kolaylıkla ve kısa sürede yapılabilmektedir. İzmir’e hava yolu kara yolu ve tren aracılığıyla seyahat edebilmeniz mümkündür. Araçla gelen ziyaretçilerin İzmir’e ulaştıktan sonra Çeşme Alaçatı bağlantı yolunu takip etmeleri önerilir.

Urla’da Gezilecek Yerler
Doğal güzelliği ve eşsiz doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen Urla’da birçok farklı yeri de görebilirsiniz. Bu yerler; Tarihi Osmanlı Dönemine dayanan Karantina Adası, Barbaros köyü ve bademler köyünü ziyaret edilmesi gereken yerlere ekleyebilirsiniz. Çeşme altında gün batımını sevdiklerinizle birlikte izleyebilirsiniz. Sanat Sokağı, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evini gezebilir, Klazomenai Antik Kenti, Malgaca İçmeleri, Güvendik Tepesi de ziyaret edilebilirsiniz. Demircili Koyunda ise denizi izleyerek ve güneşin doğuşuna şahit olabilirsiniz. Köstem Zeytinyağı Müzesini de gördükten sonra gezinizi sonlandırabilirsiniz. Urla’ya kadar gelmişken bağlı olan beldeleri de ziyaret edebilirsiniz. Bu beldeler; Çeşme, Çeşmealtı, Kuşçular, Gülbahçe, İçmeler ve Kalabak’tır.
- Urla Festivalleri
Urla’ya gelmeniz için doğa güzelliği ve kültürel özellikleri kadar yapılan festivaller de burayı değerli kılmaktadır.
- Uluslararası Urla Enginar Festivali
Nisan ayının ortasında başlayan bu festival, üç gün boyunca sürerek bölge ekonomisini de bu anlamda kalkındırmaya çalışmaktadır. Festivalde konserler ve çeşitli eğlenceler de bölgeye gelenleri bekliyor.
- Mart Dokuzu Urla Ot Festivali
Her yıl 24 ve 25 Mart tarihinde gerçekleştirilen bu festivalde bitki ve çeşitli yöresel otları görebilmeniz ve festival ortamını deneyimlemeniz mümkündür.
- Urla Bağ Bozumu Şenliği
Her yıl Ağustos ayında gerçekleştirilen festival sayesinde bağcılık kültürü tanıtılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle üç gün boyunca süren festivalde üzüm sıkımı da yapılmaktadır.