Gaziantep ,Halk arasında kullanılan tabiriyle “Antep” olan Güneydoğu Anadolu’nun tarihi şehri , gelişmiş ve güzel bir şehir olduğu için turistik açıdan da çok önemlidir. Çünkü tarihin eski sayfalarında İpek Yolu’nun geçiş noktası olması şehre kültürel açıdan zenginlik katmıştır. Farklı kültürlere ev sahipliği yapan Gaziantep’in gelişmiş yemek kültürü de buradan gelmektedir. 400 çeşitten fazla yemek olan bu kentte kullanılan malzemelerin çeşidi, pişirme tekniği ve baharatları ile yemekler ayırt edilmektedir. Kent mutfağını önemli ölçüde belirleyen bazı lezzetleri bu yazımızda sizin için derledik.

Gaziantep Katmer
Gaziantep’e özgün bir lezzet olan Katmerin tarihi geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Yapılışı zor olmayan bu tatlının kıvamını tutturmak tam bir usta işidir. Gaziantep’in yemek kültüründe önemli yer tutan bu tatlı gelin ve damadın düğün gecesinden sonra evliliğin bir ömür güzel geçmesi için kahvaltıda yenilmektedir.

Beyran
Damak çatlatan lezzetiyle Beyran, Gaziantep’in en sevilen yemeklerinden biridir. Eski insanların “Beyran içene bir şey olmaz” sözü ile bilinen bu yemek, etli ve pirinçlidir ve yapımı 11 – 13 saat sürmektedir. Bu kadar zahmetli olmasının sebebi et ile yemeğin iyice birbirine geçmesi ve kıvam almasıdır.

Ali Nazik
Ali Nazik yemeğin kökeni Osmanlı Devletine dayanmaktadır. Ocakbaşı restoranlarının vazgeçilmezi olan bu yemeğin ana malzemeleri kıyma, patlıcan ve yoğurttur. Dillere destan olmuş bu yemek zaman içerisinde lezzetinden dolayı efsaneleşmiştir.

Yuvalama
Besleyiciliği ile ön plana çıkan Yuvalama Çorbası, Gaziantep’in en meşhur çorbalarından biridir. Yoğurdu ve bol etinden dolayı neredeyse ana yemek servisinde bile kullanabilirsiniz. Elleriniz ile yuvarladığınız köftelerin, nohut ve haşlanan et ile birleşiminden doğan yemeğin üstüne yağda kızartılan kuru nane eklemeniz ile lezzet üstüne lezzet katmış olacaksınız.

Gaziantep Patlıcan Kebabı
Gurme şehri Gaziantep’in her mevsim sofralarınıza lezzet katacak yemeği Patlıcan Kebabı, tam bir marifet işidir. Ne var ki yapımı zor olmayan bu yemeğin içine bolca kullanılan kuyruk yağı yemeğe lezzet veren en önemli unsurdur.

Gaziantep Dolama
Gaziantep’in gerçek tadı olan Dolama, fıstığı, şerbeti ve kaymağıyla tam bir lezzet harikasıdır. Bu nedenle baklavanın standardını belirleyen Dolama yiyenleri kendisine hayran bırakıyor. Dolama tatlısı nam-ı diğer adı ile Fıstık Sarmanın içinde %90 oranında fıstık vardır. Yoğun tadı ile bir ısırıkta lezzetine alışabilirsiniz.

Gaziantep Nohut Dürüm
Kahvaltıların sıra dışı seçimi olan Nohut Dürüm, taş ocaklarda et suyu ile pişirilen ve baharatlarla harmanlanan nohut, patates kızartması, biber, domates salçası ve maydanozdan yapılan nohut severler için kaçırılmayacak lezzetli ve doyurucu bir kahvaltıdır.

Lahmacun
Çok eski Anadolu yemeği olan Lahmacun, içinde kullanılan malzemeler ve sunum açısından Gaziantep Lahmacunu diye ayırt edilir. Antep Lahmacununda koyun veya kuzu kıyma, sarımsak, kırmızı biber, maydanoz çeşitli çeşniler kullanılır. Diğer şehirlerde yediğimiz lahmacundan iki yönde ayrılır. Bunlardan birincisi Antep Lahmacunu soğansızdır ve kıyma oranı yüksektir.

Gaziantep Baklava
Gaziantep’ten dünyaya yayılan milli tatlımız Baklavanın en dikkat çekici kısmı baskın tereyağı kokusu ve tadıdır. Çünkü baklavada malzeme ve ölçü çok önemlidir. Buradaki ustalık ise bu ölçüye uymaktır. Bu özel ölçülere uyulduğu sürece baklavanın tadı bozulmamaktadır. Bu nedenle nesilden nesile aktarılabilir hale gelir.