Aspendos Antik Kenti, antik tiyatrosu ile meşhur olan ve Antalya’da yer alan bir kenttir.
Roma İmparatorluğu mimarisinin eşsiz görkemini taşır. Tarihten bugüne dek tüm Akdeniz dünyasındaki Roma Dönemi’nden kalma en iyi antik tiyatrosuna sahip olma niteliğini taşıyan, geçmişi Bizans ve Selçuklu dönemlerine kadar dayanan Antik Kent Aspendos…

Döneminin en görkemli yapılarına sahip olan Aspendos Antik Kenti’nin tarihi
Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarında bulunan Aspendos, en önemli yapısı olan antik tiyatrosuyla meşhurdur. Ülkemizin tarihi yerlerinden birisidir. Milattan önce 10. yüzyılda Akalar tarafından iki farklı tepe üzerine kurulan Aspendos, tarihte bölgede kendi adına madeni para bastıran ilk şehirlerden birisidir. Şehir, bölgenin en büyük nehirlerinden olan Köprüçay yakınlarına kurulan ve tarihteki gelişimini bu nehre borçlanmıştır.
Kente milattan önce 1200 yıllarından sonra Yunan göçleri olmuş ancak Aspendos adının kaynağı Rumlar’dan önceki yerli Anadolu diline aittir. Önemli bir ticaret kenti niteliğini taşıyan Aspendos, tarihte birçok kez işgal edilen kentler arasında yer almaktadır. Aspendos en parlak dönemini antik su yolları ve antik tiyatronun yapıldığı Roma döneminde geçirmiştir. Selçuklu Dönemi’nde Kervansaray olarak kullanılan Aspendos Antik Kenti, 1930 yılında Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretinde verdiği emir üzerine restore edilmiş ve ziyaretçilerine tekrar açılmıştır.

Aspendos’un en görkemli yapısı Antik Tiyatro
En önemli yapılardan olan Antik Tiyatro m.s 2. yüzyılda Marcus Aurelis döneminde inşa edilmiştir. Eşsiz sahne binası ile görkemli yapı olan bu tiyatronun, 15 ila 20 bin kişilik oturma kapasitesi bulunmaktadır. Birkaç yeri onarılan yapı günümüze kadar eksiksiz bir şekilde ulaşan bir yapıdır. Tiyatro, tarihte gladyatör oyunları için hizmet vermiştir. Her yıl yerli ve yabancı ziyaretçilerine kapı açan Aspendos Antik Tiyatrosu’nun etkili kuruluş öyküsü bulunmaktadır. Aspendos kralının evlilik çağına gelen kızı ile evlenmek isteyen birçok kişi olması üzerine düşünülen bir fikirdir. Kral “Kim halkımız veya kentimiz için en yararlı şeyi yapar ise kızımı onunla evlendirmek istiyorum” der.
Bu konuda karar almak için halka duyuruldu. Ancak iki kişinin faydalı işleri krala sunulur. Uzak diyarlardan gelen su kemerleri olan ilk faydalı iş kral tarafından ilgi görür. Ne var ki bir diğer faydalı iş olan Aspendos Tiyatrosu’nu kızı ısrar eder. Tiyatroyu tekrar görmek ister. Kızının ısrarı üzerine isteğini kabul eden baba, tiyatroya gittiğinde orkestrada bulunan Zenon’un söylediği şarkıyı çok beğenir. Kızını Aspendos orkestra kurucusu ile evlendirir. Hikayesi ve Roma mimarisini taşıyan bu görkemli tiyatro, İmparator ailesine armağan olarak sunulmuştur. Günümüzde bu tiyatro yılın belirli tarihlerinde konserler ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Aspendos’un su ihtiyacını karşılayan tarihi Su Kemeri
Aspendos Antik Kenti’nde ünlü tiyatrosu dışında gezip görebileceğiz önemli başka yapılar da bulunmaktadır. Antik Tiyatro’dan sonra en önemli tarihi kalıntı olan Su Kemeri, geçmişte kentin su ihtiyacını karşılamıştır. Bu nedenle günümüze kadar ayakta kalmış tarihi eserlerden birisidir. Hikayeye göre kralın faydalı iş olarak duyurduğu yapılardan biri olan,1 kilometre uzunluğu ve 15 metre yüksekliğe sahip bu Su Kemeri’nin bitiş noktasının her iki tarafında bulunan 30 metre yüksekliğindeki kulelerde su biriktirilip şehre dağıtılıyormuş.

Aspendos Antik Kenti’nde neler yapabilirim?
Öncelikle Roma mimarisinin eşsiz görkemine tanıklık edebileceksiniz. Bu tarihi kente geldiğinizde girişteki haritayı biraz inceleyip nereye gideceğinize karar vermeniz daha iyidir. Size daha kaliteli bir gezi imkanı sağlayacaktır. Antik Tiyatro’ya geldiğinizde tarihten bugüne kadar sapasağlam gelmiş yapıları inceleyebilirsiniz. Veya profesyonelce yapılan akustiği küçük bir mırıldanmayla test edebilirsiniz. Gezi tarihlerinizi Aspendos Antik Tiyatrosu’nda düzenlenen konser ve etkinliklere göre ayarlayabilirsiniz. Birbirinden güzel ünlü sesleri muhteşem akustik eşliğinde bu tarihi yerde dinleyebilirsiniz.
Aspendos’ta bulunan Bazillika, Anıtsal Çeşme, Agora, Anıtsal Kemerli Doğu Kapısı,Antik Meclis Binası,Tapınak Tepesi,Küçük Hamam ve Liman Hamamı da dönemin mimarisini en güzel şekilde yansıtmakta ve kesinlikle görülmeye değer yapılardandır. Köprüçay Nehri üzerinden geçen tarihi Roma köprüsü üzerinde yürüyüş fırsatı yakalayabilirsiniz. Aspendos Antik Kenti yaz döneminde 08:00 – 19:00 arasında açıktır. Ama kış döneminde ise 08:30-17:30 arası her gün ziyaretçilerine açıktır.

Aspendos Antik Kenti’ne nasıl ulaşım sağlarım?
Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos, Alanya-Antalya yolunun 44. kilometresinden kuzeye yönelen yolun 2. kilometresinde yer almaktadır. Ancak Antalya otogarından, Serik ilçesine kalkan otobüslere binerek de kolaylıkla Aspendos’a ulaşım sağlayabilirsiniz.