Karain Mağarası , Akdeniz Bölgesi’nin en muammalı yerlerinden biri olan , tarih öncesi çağlardan günümüze ulaşmıştır. Antalya’da bulunan ve geçmişi Paleolitik döneme kadar uzanan Karain Mağarası, farklı dönemlerde kullanıma açılmıştır. Mağara, bir süre tapınak olarak da hizmet vermiştir. Belki de şimdi, antik çağlardaki mağara yerleşimlerinin izlerini ortaya çıkaran bu doğa harikasına daha yakından bakma sırası sizde!

Tarih Kokan Bir Mağara : Karain Mağarası
Karain Mağarası’nda keşfedilen en eski insan işgal izleri, erken Paleolitik döneme, yani 200.000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Mağarada bulunan Homo neanderthalensis kafatası parçası bu dönemi işaret ediyor. Araştırmacılar, Mezolitik dönemden Neolitik ve Kalkolitik dönemden Bronz Çağı’na kadar 25.000 yıldan fazla bir süre boyunca mağaradaki insan varlığının sürekliliğini doğrulayabildiler. Demir Çağı’nda ve daha doğrusu, Küçük Asya’daki Yunan kolonizasyonu zamanında, mağara girişinin önündeki kayaya oyulan süslemelerden de anlaşılacağı gibi, mağara muhtemelen dini bir tapınak olarak kullanılmıştır.
Mağaranın içinde Paleolitik ve Neolitik dönemlere ait çakmaktaşı bıçaklar, kazıyıcılar ve ok uçları keşfedildi. Bazıları, üreticinin amaçladığı bir şekli oluşturmak için hazırlanan bir çekirdekten pulların çarpmasını içeren, kendine özgü bir taş yontma türü olan Paleolitik icat edilen Levallois tekniğiyle yapılmıştır. Sonraki katmanlarda taş ve kemik heykellerden yapılan bazı figürünler de bulunmuştur.

Neolitik döneme ait bulgular, yakınlardaki Hacılar kültürü ile bağlantıları göstermektedir. Araştırmacıların dikkati özellikle Mezolitik dönemde Filistin bölgesinde gelişen Natufian kültürünün ürünlerine üslup olarak benzeyen bir insan yüzünün oyulmasına çekildi. Bu keşif, Güney Küçük Asya nüfusu ile Filistin arasındaki ticari ilişkiye işaret ediyor olabilir.
Karain Mağarası’nda hem Homo neanderthalensis hem de Homo sapiens’e ait birçok insan kemiği bulundu. Ek olarak, mağara ayısının iskelet parçaları, fil, gergedan ve su aygırı hayvan kemiği tanımlanmıştır. Karain Mağarası’nın zengin buluntuları, tarih öncesi dönemde bölgede hüküm süren flora, fauna ve iklim hakkında son derece değerli bilgiler sağlamıştır.

Gezi Sırasında Sizi Neler Bekliyor?
Kara Mağara olarak da bilinen Karain Mağarası, deniz seviyesinden 390 metre yükseklikte, Sam Dağı dağının eteklerinde yer almaktadır. Mağaranın kendisi, kalsit duvarlarıyla ayrılan, dar ve dolambaçlı koridorlarla birbirine bağlanan üç ana, geniş odadan oluşmaktadır. İç odalar sarkıt ve dikitlerle süslenmiştir.
Mağaranın girişinde, son zamanlarda yapılan arkeolojik eserlerin izlerini görebilirsiniz. Dikkatli yürüyüşçüler, mağara dışındaki zeminin hala taş alet üretiminin yan ürünü olan kaya parçalarıyla dolu olduğunu kolayca fark edebilirler. Ancak, bu tür hatıraların toplanmasının Türk makamları tarafından kesinlikle yasak olduğunu ve ağır şekilde cezalandırıldığını unutmayın. Mağaraya girmeden önce, bir dağın yamacında çeşitli nişler ve Yunanca yazıtlar görebilirsiniz. Bunlar, kolonizasyon döneminden kalma dini kutsal alanın kalıntılarıdır.

Karain Mağarası Gezi İpuçları
Mağarada bulunan nesnelerin birçoğu şimdi Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Ve Karain Mağarası gezisinin ardından bu müzeyi ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Mağara girişinin yakınında bulunan küçük bir müzede, çoğunlukla hayvan kemikleri ve dişler olmak üzere bazı küçük nesneler sergilenmektedir.
Mağara, her gün sabah 8’den akşam 7’ye kadar (kışın akşam 5’e kadar) ziyaretçilere açıktır. Ayrıca ağara giriş ücreti 6 TL’dir. Otoparkın yanında bulunan bilet gişesinden mağaranın girişine dik ve kayalık bir yol çıkıyor. Dağa tırmanmak gerekiyor ve yol ağaçlarla gölgelenmiyor. Bu nedenle şapkanızı yanınıza almanızı da öneriyoruz. Mağaranın içinde bir aydınlatma sistemi var ama çok iyi çalışmıyor. Bu nedenle ani bir ışık kesintisi yaşanma ihtimali bulunmaktadır. En iyi fikir, kendi el fenerinizi getirmek olacaktır. Mağaranın tabanı ıslak ve kaygandır. Bu yüzden dikkatli yürümelisiniz.

Karain Mağarası Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Karain Mağarası, Antalya’nın 35 km kuzey-batısında, Yağca köyü yakınlarında yer almaktadır. Buraya toplu taşıma ile ulaşmak mümkün değil. Bu nedenle mevcut ulaşım seçenekleri araba kiralama veya taksi ile sınırlı. Mağara ziyareti, 20 km güneybatıya uzanan Termessos antik kentine yapılan bir gezi ile kolaylıkla birleştirilebilir. Şehre ulaşmanın en pratik yolu iç ve dış hat uçuşları barındıran Antalya havalimanına uçmaktır. Havalimanı çıkış kapılarının dışında ve Antalya otogarında bulunan toplu taşıma araçları ve taksiler sizi kısa sürede Karain’e ulaştıracaktır.
Araba veya taksi ile: Antalya merkezden D650 karayolunu kullanarak Burdur’a gidin. Antalya merkezden 25 km sonra sola yani batıya dönün. Uygun çıkışı tabelalardan göreceksiniz. Sizi doğrudan mağaranın altındaki otoparka götürecek olan Karain Caddesi boyunca ilerleyerek yolculuğunuza devam edin.